Hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt a szuverenista Marine Le Pen „a pénzvilág és a rendszer jelöltjének” és „a nép ellenfelének” nevezte a favoritnak számító centrista riválisát, Emmanuel Macront. Néhány órával később tartott nagygyűlésén a centrista politikus pedig „Franciaország-ellenes pártnak” nevezte a Nemzeti Frontot, és „ellenállásra”, valamint „az értékek megvédésére” kérte a franciákat „a szélsőjobboldallal szemben”.

 

A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje hétfőn a Párizshoz közeli Villepinte-ben tartott kampányrendezvényén mintegy egyórás beszédében az „önjelölt győztes” és „bankár” Emmanuel Macront ostorozta, s vele szemben „a korán kelő Franciaország” jelöltjének nevezte magát, aki „megvédi” a franciákat.

 

Emmanuel Macron egy párizsi kiállítócsarnokban kora este tartott kampányrendezvényén erre reagálva azt mondta:

 

 hirdetes_400x285  

„ők az igazi, hatalmas, megszervezett, ügyes és elszánt ellenségeink. Találkozhattok velük az utcán, vidéken vagy a neten, gyakran névtelenül, de ugyanannyira gyűlölködők, mint gyávák (..) A katasztrófa ügynökeinek a pártja, a francia szélsőjobboldal itt áll a Nemzeti Fronttal (…) a dühöt használják fel és hazugságot terjesztenek”

 

– jelentette ki.

 

Macron szerint Marine Le Pen a joggal dühös és elégedetlen embereknek válaszként „a befelé fordulást, az elzárkózást, a gyűlöletet, Franciaországnak Európából, a világból, a történelemből történő kilépését” javasolja. A centrista jelölt szerint a Le Pen-féle „nacionalizmus gazdasági háborúhoz, nyomorhoz és a mindenkivel szembeni háborúhoz vezet”.

 

„A Nemzeti Front Franciaország-ellenes párt, mert amit a párt képvisel és javasol, mindannak az elkerülhetetlen összeomlását eredményezné, amit Franciaországnak nevezünk, az értékeinknek, az erőnknek, a nagyságunknak”

 

– fogalmazott a volt gazdasági miniszter.

 

Marine Le Pen a délelőtti rendezvényen arról is beszélt, hogy „ennek a választásnak sokkal több a tétje, mint a programok, ez más, mint intézkedéssorozatok felsorolása. Két világnézet, két filozófia áll egymással szemben, és úgy gondolom, hogy két különböző személyiség is”.

 

„Azt kérem Macrontól, hogy mondja meg, milyen szószt akar megetetni a franciákkal? Ki lesz a miniszterelnök? Hány leköszönő szocialista képviselő indul mozgalma színeiben a parlamenti választásokon”

 

– tette fel kérdéseit a jobboldali jelölt, akit a felmérések szerint jelenleg a választók 39-40 százaléka támogat centrista riválisával szemben, aki 59-60 százalékos támogatottságra számíthat vasárnap.

 

MTI

 

Nyitókép: lesoir.be

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!