Károly, Karola
  • HUF: 356.94
  • USD: 1.11
  • 1 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Szlovák-magyar védelmi együttműködésről egyeztettek Budapesten

Biztonságpolitikai kérdésekről, a V4-ekről, az illegális migrációról, valamint Szlovákia és Magyarország katonai kapcsolatáról is egyeztetett a két ország védelmi minisztere csütörtökön Budapesten.

 

Peter Gajdoš (SNS) szlovák védelmi miniszter Simicskó István magyar honvédelmi miniszter meghívására érkezett Budapestre.

 

A találkozó után Simicskó István az MTI-nek kiemelte:

 

történelmi csúcson vannak a magyar-szlovák kapcsolatok, és a katonai együttműködés is kimagasló. A tanácskozáson közös gyakorlatokról és kiképzésről döntöttek, és kifejezték elkötelezettségüket a V4-es együttműködés továbberősítésére.

 

A szlovák védelmi miniszter úgy döntött, hogy a Budapesten működő NATO Egészségügyi Kiválósági Központ szlovák helyeit feltöltik – jelezte.

 

Simicskó István kiemelte: látják, mik történnek Nyugat-Európában, szinte napi hírek vannak terrorcselekményekről. Megállapították, hogy Európa és a világ biztonsági helyzetét ugyanúgy ítélik meg, ugyanolyan veszélyeket látnak benne. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár – jegyezte meg.

 

Egyetértettek a külső határok, a schengeni határok védelmének fontosságában és abban, hogy a válságövezetekben kell a konfliktusokat kezelni. Simicskó István egyúttal megköszönte Szlovákiának a Magyarország déli határvédelmében nyújtott segítségét.

 

Budapest, 2017. május 4. Simicskó István honvédelmi miniszter (b) fogadja Peter Gajdos szlovák védelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium előtt 2017. május 4-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

Peter Gajdos az MTI-nek elmondta: sok fontos kérdést tárgyaltak meg magyar kollégájával a világ és Európa biztonsági helyzetéről, köztük a terrorizmusról, az illegális migrációról és az extremizmusról. Kifejtette: a terrorizmus is kiemelt téma volt a tanácskozáson.

 

A szlovák védelmi miniszter elismerően szólt a magyar szerepvállalásról a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelemben, hozzátéve: Szlovákia is tervezi, hogy például kiképzéssel segítse a nemzetközi koalíciót.

 

 

A szlovák védelmi miniszter kiemelte: mindkét ország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak és a V4-es együttműködésnek is.

 

“Transzatlanti és proeurópai irányultságunk teljesen egyértelmű”

 

– fogalmazott Peter Gajdos.

 

A kiváló együttműködés példájaként kiemelte a V4-es harccsoportot, amelyben közös kiképzésekben dolgoztak együtt a négy ország katonái. A szlovák miniszter szólt a balti államokkal való együttműködés fontosságáról is. Azt mondta: szeretnének állandó részvétellel jelen lenni ezekben a tagállamokban, hogy biztosítsák “egy esetleges támadással szembeni” elrettentést, védjék a NATO keleti szárnyát.

 

MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket