A felhasználók figyelmetlenségét használja ki az a támadás, ami szerdán bukkant fel először a Gmail-fiókokban, azóta pedig szélsebesen terjedni kezdett.

 

A trükk lényege, hogy a felhasználók egy ismerősüktől kapnak e-mailt azzal, hogy az egy meghívó, és hogy a levélben szereplő linkre kattintva csatlakozzanak a Google Dokumentumokhoz. A linkre kattintva azonban egy olyan alkalmazásnak adunk engedélyt az adatainkhoz való hozzáféréshez, ami csak első ránézésre néz ki úgy, mint a Google Dokumentumok. Valójában viszont mindenkinek küld egy smapet, akivel korábban leveleztünk.

 

Az adathalász akcióban azonban jóval nagyobb kárt is szenvedhetünk, a hackerek ugyanis képesek ellopni a jelszavainkat, bankkártya adatainkat, egyszóval minden olyasmit, aminek nagyon nem tesz jót, ha más is tud róluk.

 

 hirdetes_400x285  

 

Recode azt tanácsolja, legyünk nagyon körültekintőek, mielőtt egy e-mailben kapott linkre kattintanánk. Emellett érdemes ellátogatni a Google fiókunk biztonsági beállításaihoz, ahol megnézhetjük, milyen alkalmazásoknak adtunk eddig engedélyt a hozzáférésre. Ha véletlenül lenne benne olyan sor is, amiben a Google Docs szerepel, töröljük.

 

Forrás: hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!