A német hatóságok letartóztattak egy 54 éves férfit, aki a gyanú szerint 2012-től „külföldi hatalom” érdekében kémkedett Észak-Rajna-Vesztfália német tartományban.

 

A férfi feladata az volt, hogy kiderítse azon német adóhatósági nyomozók kilétét, akik Svájcból 2010-óta szereznek be adathordozókat, amelyeken olyan német adóelkerülők pénzügyi adatai szerepelnek, akik Svájcba mentették ki pénzüket a német állam elől.

 

A svájci kém kapott egy listát a megbízóitól (a Svájci Szövetségi Titkosszolgálattól) a feltételezett német adónyomozók nevével, ezt kellett hitelesítenie. Amennyiben sikerrel járt volna, a svájci állam ipari kémkedéssel és banktitok megsértésével vádolta volna be őket, a legkevesebb, hogy kiutasították volna őket az országból.

 

 hirdetes_300x300  

Svájc elismerte a kémkedés tényét, a németek tajtékzanak, tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak nevezik a svájci fél fellépését, azzal vádolva őket, hogy az adóelkerülést segítik – ami lényegében igaz is. Észak- Rajna-Vesztfália német tartománynak az adónyomozók svájci bankokra vonatkozó tevékenysége eddig 1,8 milliárd euró többlet adóbevételt hozott, ami azt jelenti, hogy legalább ekkora kárt okoztak a svájci bankok ügyfeleinek.

 

HNonline.sk, körkép.sk

Nyitókép: TheLocal.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!