A Slovensko.Digital információs technológiával foglalkozó egyesület felszólította Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi minisztert, hogy kezdeményezzen szakmai vitát két IT-projekttel kapcsolatban, ezen felül pedig tegye közzé a vonatkozó projektek dokumentációját.

 

A közlekedésügyi tárca még 2015-ben kezdte még IT-projekt közbeszerzési eljárását, összesen 100 millió euró értékben. Az Építésügyi Információs Rendszerről (ISV) és a Passzív Infrastruktúra Atlasza (API) rendszerekről van szó. Mindkét projekt visszásságaira a Slovensko.Digital és a Fair Play szövetség még tavaly februárban felhívta a figyelmet.

 

Szerintük ugyanis súlyosan túlárazott közbeszerzésekről van szó, a közzétett projektdokumentáció pedig hiányos. A két egyesület nyílt levélben fordult Érsekhez, arra szólítva fel a most-hidas közlekedésügyi minisztert, hogy kezdeményezzen nyílt szakmai vitát a projektekről. Az ISV esetében például a dokumentáció töredéke került közlése, így nem lehet kizárni a rejtett költségeket (vagy meghatározni a teljes költséget).

 

 hirdetes_810x300  

A két szervezet az infótörvény ellenére sem jutottak hozzá korábban a projektek dokumentációjához, mivel azok üzleti titok részét képezik.

 

Érsek belement a nyitott egyeztetésekbe, a napokban konzultáció indult az ISV projekt kérdésében, hivatalosan azért, hogy visszajelzést kapjanak a projektről.

 

„Célunk  az, hogy a lehető legátláthatóbban járjunk el az összes projekt esetében, és ezért nyílt vitát kezdeményezünk, amiben bárki részt vehet, aki érdeklődik a projektek iránt”

 

nyilatkozta Érsek.

 

Teraz.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!