Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta a kurdok amerikai fegyverekkel való ellátását. A lépés célja, hogy az USA szövetségeseként tudjanak hatékonyan fellépni az Iszlám Állam ellen.

 

A kurd Szíriai Demokratikus Erőket szerelné fel az amerikai hadsereg az IÁ ellen, hamarosan ugyanis indul a terroristaszervezet központja, Rakka városa elleni offenzíva.

 

Mindenestre a kurdok fegyverrel történő ellátása biztosan kivívja majd a törökök rosszallását. Az amerikai-török kapcsolatok már eddig sem voltak túl fényesek, nemrég amerikai páncélozott járműveket vezényeltek a szír-török határhoz, hogy megfékezzék a kurdok elleni török bombázásokat.

 

 hirdetes_810x300  

Ankara a kurd csoportokat válogatás nélkül terroristáknak tekinti, és a szíriai háborúba is csak azért avatkozott be tavaly, hogy megakadályozza, hogy a kurdok egy nagy, összefüggő területet vonjanak ellenőrzésük alá Szíriában. Törökországban, Iránban és Irakban nagy számú kurd kisebbség él, akik saját államot szeretnének létrehozni. Ez azt is jelenti, hogy nem csak Törökország érdekeivel ütközik a kurdok súlyának megnövekedése a térségben.

 

Az amerikai hadsereg fegyelmezettnek, szervezettnek és igen hasznosnak tartja az Iszlám Állam ellen harcoló kurd milíciákat, ezért lőfegyvereket, géppisztolyokat, nehézgépfegyvereket, és építési felszerelést, köztük buldózereket és más munkagépet ad nekik.

 

A Fehér Ház szóvivője kijelentette teljesen tisztában vannak a NATO-szövetséges Törökország ide vonatkozó aggályaival.

 

A fő kérdés azonban mégis csak az, hogy ha véget ér az Iszlám Állam elleni harc, mihez kezdenek a kurdok az amerikaiaktól kapott fegyverekkel.

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!