Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója válthatja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek kormányát a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választás esti részeredményei alapján.

 

Az urnazárás utáni első részeredményekkel szemben az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) valószínűleg mégsem nyeri vissza képviseletét a düsseldorfi Landtagban, a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék helyett csak 4,9 százalékot szerez. Ez a fejlemény úgy formálja az erőviszonyokat, hogy a győztes CDU és harmadik helyezett FDP többséget szerez a tartományi gyűlésben.

 

Történelmi vereséget szenvedtek a német szociáldemokraták Észak-Rajna-Vesztfáliában

 

 hirdetes_810x300  

A 181 tagú testületben a CDU 33 százalékos eredménnyel 66 mandátumhoz, az FDP 12,5 százalékos eredménnyel 25 mandátumhoz jut a 20 órai részeredmények szerint. A CDU az előző, 2012-ben tartott választáson a szavazatok 26,3 százalékát gyűjtötte össze, az FDP 8,6 százalékot szerzett.

 

A tartományt legutóbb a 2005-2010-es ciklusban irányította a CDU és az FDP. Ezt a ciklust leszámítva az utóbbi 50 évben mindig az SPD volt kormányon, a vasárnapi választáson viszont 31,5 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el, messze elmaradva a 2012-es 39,1 százaléktól.

 

Schulz: Szavak helyett tettekre van szükség

 

Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt – aki az észak-rajna-vesztfáliai Würselen polgármestereként kezdte politikai karrierjét – elsimerte a szociáldemokraták vereségét. Mint mondta, a kudarc őt személyesen is mélyen megrázta. Az SPD Saar-vidék és Schleswig-Holstein után sorban a harmadik tartományi választást vesztette el, de a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásig van még négy hónap – tette hozzá az Európai Parlament volt elnöke, kiemelve: a legfőbb feladat az, hogy a szociáldemokraták ne csak általánosságban beszéljenek a társadalmi igazságosságról, hanem konkrétan mondják meg a választóknak, hogy mit akarnak tenni érte.

 

Szakértő: nem lenne meglepő, ha Angela Merkel fölényesen megnyerné negyedik ciklusát is

 

A Nézőpont Csoport vezetője szerint nem lenne meglepő, ha Angela Merkel kancellár fölényesen megnyerné negyedik ciklusát is.

 

Mráz Ágoston Sámuel vasárnap este az M1 aktuális csatornán beszélt erről az Észak-Rajna-Vesztfáliában rendezett helyi törvényhozási választás előzetes eredményét kommentálva, amelyen vereséget szenvedett a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD).

 

A szakértő úgy vélte, a baloldal majdnem 15 százalékpontos veresége szimbolikus jelentőségű és előrevetíti a szeptemberi szövetségi választások kimenetelét is. Láthatóan tartalmatlan az a kezdeti reflektorfény, amelybe az Európai Parlament volt vezetőjét helyezték, a mostani már a harmadik veresége – mondta.
Véleménye szerint Németországban kritizálják ugyan Angela Merkel 2015-ös lépéseit, de a kialakult helyzetben alternatíva nélküli vezető, és becsülik a világpolitikában szerzett tapasztalatait az amerikai, orosz vagy a francia elnök irányában. A német választók nem a migrációs politikája miatt szavaznak Angela Merkelre, hanem annak ellenére – fogalmazott az elemző.

 

MTI

 

Nyitókép: bild.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!