Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemrég az informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes, Peter Pellegrini azt fontolgatta, hogy utasítja Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi minisztert, állítsa le a Passzív Infrastruktúra Altlasza elnevezésű, közel 50 millió eurós projektet. Most levélben szólította fel Bugár Béla miniszterét, hogy vessen véget a vonatkozó közbeszerzésnek, mert súlyos hiányosságai miatt nem lehet uniós forrásokból finanszírozni.

 

Pellegrini a balti és skandináv országokban tartózkodik munkalátogatáson, onnan értesítette levélben Érseket álláspontjáról, amit a következőképp indokolt:

 

„A tervezet nem teljesíti az ’egyszer és elég’ elvet, elégtelenül használja ki a közigazgatás már meglévő adatbázisait, ráadásul az adatok, alkalmazások és biztonság tekintetében nem teljesíti a Közigazgatás Informatizációjának Nemzeti Koncepciójába foglaltakat”

 

írta Pellegrini. Az „egyszer és elég” elv a elektronizált ügyintézés egyik alapelve, miszerint elég egyszer feltölteni az állami szerv rendszerébe (például az adóhivatalhoz, vagy a szociális biztosítóhoz) egy adott dokumentumot (például anyakönyvi kivonatot, házasságlevelet, stb.). Az állam elvileg azt többször már nem kérhetné  – megjegyezzük, jelenleg egyik állami rendszerben sem működik ez a lehetőség, bár a szlovák kormány közel 1 milliárdot költött az elektronikus ügyintézés fejlesztésére és egyszerűsítésére az elmúlt években, amelynek épp ez az elv a lényege.

 hirdetes_300x300  

 

A miniszterelnök-helyettes úgy véli, lehet találni jobb és olcsóbb megoldást arra, hogy egyetlen rendszerben tartsa nyilván az állam a telekommunikációs, út- és közműhálózatát (vízvezetékek, utak, gázvezetékek, stb.).

 

A 48 milliós tendert még Ján Počiatek (Smer-SD) egykori közlekedésügyi miniszter indította el, az őt váltó Roman Brecely (akkor még Sieť) tavaly azt állította, hogy leállította a közbeszerzést, ez akkor mégsem így történt. Most Érseken volt a sor, ám – úgy tűnik – ő sem látott problémát a projektben.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!