Az ellenzéki OĽaNO-NOVA elnöke, Igor Matovič nem kap második lehetőséget a parlamentben az állítólagos becsmérlő kijelentései miatti bocsánatkérésre – közölte Richard Raši, a Mandátumvizsgáló és Mentelmi Bizottság elnöke. Raši azt is elmondta, hogy a rágalmazó vagy gyűlölködő képviselői kijelentések esetén a pénzbírság elérheti az 1000 eurót is.

 

Igor Matovič az ellenzéki OľaNO-NOVA elnöke még 2017. február 1-jén kapott lehetőséget arra, hogy bocsánatot kérjen a parlamentben, amiért a koncentrációs táborokba zárt zsidókéhoz hasonlította az ellenzék helyzetét a plénumban. Matovič aznap nem jelent meg a parlamentben, helyette azonban továbbította bocsánatkérését. Mivel a bocsánatkérésre biztosított időpontban Matovič sajtótájékoztatót tartott a parlament épületében, ezért Andrej Danko házelnök a délelőtti hiányzását igazolatlannak minősítette.

 

Richard Raši, a Mandátumvizsgáló és Mentelmi Bizottság elnöke azt állította, hogy Matovičnak még lesz egy másik lehetőség a bocsánatkérésre, ám Danko döntését követően a helyzet megváltozott.

 

 hirdetes_300x300  

„Nincs igazolva a hiányzása arra az időpontra, amikor a plénum elé kellett volna állnia, vagyis nem használta ki a neki adott lehetőséget. A bizottságnak tehát határoznia kell afelől, hogy pénzbírsággal sújtja-e vagy sem”

 

– magyarázta Raši.

 

Matovič szerint kijelentése klasszikus metafora volt, amely még csak jelzésértékűen sem becsmérelte a zsidókat, illetve degradálta szenvedéseiket. „Éppen ellenkezőleg. Metaforámmal Andrej Danko, a parlamenti kisebbségben lévő ellenzékkel szembeni totalitárius hozzáállására kívántam rámutatni” – közölte Matovič.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!