Klein Dávid és Suhajda Szilárd május 23-án nepáli idő szerint hajnali három órakor elhagyta a Mount Everest alaptáborát, és a Magyar Everest Expedíció 2017 keretében elindult a világ legmagasabb hegyének csúcsára. Az előttük álló csúcsmászó kör várhatóan legalább öt napot vesz igénybe.

 

A két hegymászó a csúcsmászó kör során napról napra és táborról táborra haladva, oxigénpalack nélkül közelítik meg a világ legmagasabb pontját. Alszanak 6400 (C2) és 7200 (C3) méteren, majd miután elérték a négyes tábort, innen bár néhány óra pihenés, de egész napos ébrenlét és mászás után várhatóan este indulnak tovább a csúcs felé, hogy másnap közösen felérjenek a 8848 méter magas csúcsra, „oda, ahol látod, ahogy gömbölyödik a Föld, elfelé zuhan a horizont” – fogalmazott Klein Dávid.

 

„Hinni akarom és tudom, hogy bennem van a szükséges erő, a kitartás, a tudás; hogy képes vagyok végigcsinálni, hogy képes vagyok feljutni, túlélni és visszatérni! És hiszem, hogy adja az Ég, hogy szerencsénk legyen! Merthogy az is kell! Jó szerencse!”

 

– írta le érzéseit az előttük álló embert próbáló feladatról Suhajda Szilárd.

 hirdetes_400x285  

 

A mostani expedíció egyik legnagyobb különlegessége maga a cél, az Everest magyar hegymászók által történő első tiszta, azaz oxigénpalack használatát mellőző megmászása” – nyilatkozta Németh Ottó, a projekt kiemelt támogatója, a Henkel Magyarország Kft. üzletág-igazgatója, az expedíció egyik ötletgazdája. „A sportág és a sportemberek évtizedes álma válhat valóra ezen a héten, amivel egyúttal új fejezet kezdődhet a magyar hegymászás történetében. Büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a sporttörténelmi vállalkozásnak.”

 

Forrás: everestexpedicio.hu

Nyitókép: Magyar Everest Expedíció 2017

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!