Suhajda Szilárd után Klein Dávid is visszafordult a Mount Everestről a 8848 méteres csúcs elérése nélkül – tájékoztatta a vállalkozás sajtóreferense péntek reggel az MTI-t.

 

Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára.

 

Tragikus idei szezon

 

 hirdetes_300x300  

A közlemény szerint az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás Klein Dávidot 8000 méteren először várakozásra kényszerítette, éjszaka, a csúcsmászás során pedig a rendkívül erős szél miatt meg kellett állnia.

 

Klein Dávid a két filmes serpával együtt 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedett a négyes táborba, ahonnét a hajnali órákban indultak el „alacsonyabb magasságba” – olvasható a közleményben.

 

A szlovák expedíció tragédiája

 

Mint arról korábban beszámoltunk, május 21-én a szlovák Pavol Štrba számára tragikus véget ért a Mount Everest meghódítása. Az ismert hegymászó az Everest Hardway 2017-es szlovák Everest-expedíció tagjaként szintén oxigénpalack nélkül próbált feljutni a világ legmagasabb csúcsára.

 

Kép: Az expedíció fb-oldala

 

A délutáni órákban azonban megfordult, amit műholdas telefonon jelzett is az alaptábornak. A szakasz ugyanis rendkívül veszélyes, és nagyon igénybe veszi a szervezetet, a teljesítéséhez oxigén palackra van szükség a ritka levegő miatt. A Štrba által közölt utolsó információk szerint sikerült 8700 méterről leereszkednie 8400 méterre, az úgynevezett Erkély-csúcshoz, de mint utóbb kiderült, tévedett, valószínűleg az oxigénhiány miatt fellépett súlyos dezorientáció miatt.

 

Vlado Štrbát legyűrte az Everest, nem maradt ereje a visszaútra.

 

Helyi idő szerint koraeste Vladimír Štrba szlovák hegymászó belehalt sérüléseibe. A hegymászó kimenekítése túl sokáig tartott. Három napot töltött az úgynevezett halálzónában, állapota kritikus volt, ezért nem szállíthatták, szervezete sajnos feladta a harcot.

 

 

 

Az idei szezon különösen tragikus, az elmúlt hétvégén négyen vesztették életüket az Everesten.

 

MTI/Körkép.sk

 

Nyitókép: Origo.hu

 

További ajánlott írások:

 

Meghalt az Everesten a bajba jutott szlovák hegymászó

 

Nyitókép: Origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!