František Šebej (Most-Híd), a parlament külügyi bizottságának elnöke szerint a szlovákiai katonák haditechnikája öreg és elavult, ezen pedig változtatni kell, úgyhogy ezért nem lehet kritizálni a hadseregre fordított befektetéseket. A koalíciós képviselő Ľubomír Galko (SaS) egykori védelmi miniszterrel együtt az RTVS rádiós vitaműsorának (Sobotné dialógy)  vendége volt.

 

Šebej szerint „Annak ellenére, hogy a NATO-tagként a szövetségesek segítséget tudnának nyújtani nekünk, nem mellőzhetjük a védelmi beruházásokat”, a biztonságnak ugyanis ára van. A képviselővel egyetértett Ľubomír Galko is, aki úgy gondolja, hogy az embereknek is el kell magyarázni, hogy az a pénz, ami például az oktatásügybe vagy egészségügybe mehetne, miért kerül a hadsereghez.

 

A parlament már korábban jelezte, hogy készen áll a védelmi kiadások növelésére. A tervek szerint a választási időszak végére (2020) az említett kiadások elérhetik a bruttó hazai termék 1,6 százalékát.  A kormány már korábban bejelentette, hogy 1,2 milliárd euró értékben vásárol új csapatszállító és harci járműveket.

 

 hirdetes_810x300  

A külügyi bizottság elnökét bosszantja, hogy a mai fiatalság „gyalázatos fizikai állapotban” van. Szerinte a problémával az államnak is foglalkoznia kellene, az iskolai védelmi tanfolyamok ugyanis nem jelentenek megoldást. A két meghívott vendég megszólalt az angliai terrortámadás kapcsán is. Egyetértettek abban, hogy ilyen támadások még ismétlődni fognak, az embereknek pedig egyre jobban hozzá kellene szokniuk a „kellemetlen személyes ellenőrzésekhez”.

Teraz.sk
kép: medzicas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!