Több mint 1000 munkahely a tétje annak a versenynek, amely a Brexit miatt bontakozott ki, és amelynek egyik szereplője Szlovákia. Nagy-Britannia EU-ból való kilépésével néhány uniós ügynökség átköltözik a kontinensre költözik, aminek komoly munkahely teremtő vonatkozása is van.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankfelügyeleti Hatóság és ezek alintézményei elköltöznek Londonból, az európai fővárosok már el is kezdték a lobbizást, hogy megszerezzék valamelyiket közülük. Több mint 20 ország szállt ringbe a Gyógyszerügynökségért, míg a Bankfelügyeletre Frankfurt és Párizs tart igényt.

 

A verseny kemény lesz, és valószínűleg politikai döntés születik majd az ügynökségek elhelyezéséről. A probléma, hogy mindkét ügynökség nem kerülhet egy országhoz, így a többségi szavazással történő döntés során elég kiélezett hangulat várható. Romániában, Horvátországban, Cipruson és Szlovákiában még nem székel egyetlen uniós ügynökség sem – és ennek szellemében döntenek.

 

hirdetes_starlux810x300

Szlovákia esélyeit rontja, hogy elég komoly feltételt kell teljesíteni az ügynökségek megszerzéséhez: a Gyógyszerügynökség esetében biztosítani kell évi 30 ezer szálláshelyet a kongresszusok résztvevői, látogatók és alkalmazottak számára, ugyanezt kell garantálni a Bankfelügyelet esetében, csak kisebb, 9 ezer fős mértékben. Ezen túl pedig biztosítani kell az ott dolgozók gyerekeinek az oktatási lehetőséget. Elnézve a szlovákiai oktatásügy helyzetét (és az méregdrága elitiskolák kapacitását), Pozsony kilátásai nem túl jók.

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!