83 éves korában a börtönkórházban halt meg Manuel Antonio Noriega, a CIA ügynökből lett egykori panamai diktátor.

 

Noriega kulcsfontosságú USA-szövetséges volt Közép-Amerikában, de erőszakkal eltávolították az ország éléről, mikor az amerikai cspatok partra szálltak 1989-ben. A diktátort az Egyesült Államokban csukták le kábítószer-kereskedelem és pénzmosás miatt. Később gyilkossággal és korrupcióval illetve sikkasztással is megvádolták.

 

Márciusban egyműtétet hajottak végre rajta, egy tumort távolítottak el, de a beavatkozás során komplikációk léptek fel és Noriega agyvérzést kapott. Újra megműtötték, de az altatásból már nem ébredt fel, kómába került.

 

  hirdetes_300x300   

Noriega az 1980-as években terjesztette ki hatalmát, és úgy vált Panama de facto legfőbb vezetőjévé, hogy sosem választották meg. Mint az USA szövetségese (és a CIA embere) 1983-tól 1989-ig volt hatalmon.

 

Kábítószer-kereskedelem miatt 1992-ben 40 évre ítélték az Egyesül Államokban, majd ezt 30 évre csökkentették. eközben pénzmosásért Franciaország is elítélte 1999-ben, és 2010-re elérte kiadatását, hogy ott folytassa büntetését. Ugyanakkor hazájában is elítélték gyilkosságok miatt – többek között az őt kritizáló és kábítószer-kereskedelmi kapcsolatainak leleplezésén dolgozó Hugo Spadafora 1985-ös lefejezéséért.

 

Az USA kegyeltjéből azért vált ellenséggé, mert a kolumbiai Medellin kartellel szövetkezve hatalmaso drogüzleteket bonyolított. Majd 1989. május 7-én népszavazást tartottak Panamában, amelyben a Noriega-kormány jelöltje vereséget szenvedett, ám a diktátor nyomására mégis győztesnek hirdették ki. A legtöbb szavazatot kapó Guillermo Endarát a nyílt utcán verték össze Noriega katonái.

 

Ezután egy sikertelen puccskísérletre hivatkozva állmfőnek nyilvánította magát, majd hadiállapotot hirdetett ki Panama és az USA között. 1989. december 16-án egy Robert Paz nevű amerikai tengerészgyalogos hadnagyot Noriega katonái agyonlőttek egy ellenőrzőpontnál, egy másik amerikai katonát pedig kínvallatásnak vetették alá.

 

Ezután idősebb George H. W. Bush amerikai elnök engedélyt adott az ország megszállására. Az elnök a lépést a következőkkel indokolta: a Panamában lévő amerikai állampolgárok életének megóvása; a demokrácia és az emberi jogok védelme; kábítószer-kereskedelem elleni harc; és a Panama-csatorna semlegességét szabályozó Torrijos-Carter szerződés sértetlenségének biztosítása. A hadművelet az Igaz Ügy fedőnevet kapta.

 

Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: makemefeed.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!