Hogy néznek ki a szlovákiai háztartások szemeteskosarai? Egy hét alatt akár három kiló ételt is képesek vagyunk a szemétbe hajítani.

 

Nagyobb a probléma, mint hinnénk

 

Szlovákiára egyáltalán nem jellemző az éhezés. Sőt! Annyi az ennivalónk, hogy nem tudjuk mit kezdjünk vele. Az efféle mértéktelen pazarlásra szolgál példaként az a szlovákiai település, melynek vegyes hulladékai között 68 kilogrammnyi élelmiszerre bukkantak.

 

 hirdetes_300x300  

 

A fotón látható, hogy a falun az emberek a pékárut nem az állatoknak adják, hanem kidobják. De ez még nem minden, ugyanis a szemétben többek között egy csomag felbontatlan piskótát is találtak, valamint fagyasztott élelmiszereket.

 

 „A vegyes kommunális szemétben 68 kilogramm élelmiszer-hulladék volt. Ez a mennyiség 25 háztartásból származott, ami annyit jelent, hogy minden háztartásra mintegy három kilogramm élelmiszer-hulladék jut.”

 

Pontosan nem tudjuk megítélni, hogy ennek a falunak a lakói milyen időközönként halmoznak fel ennyi szemetet, hiszen a szemeteskukát csak akkor viszik ki a ház elé, amikor már tele van” – írják a Nezmar oldal bloggerei.

 

A Nezmar úgy véli, hogy két-három hét alatt gyűlhet össze ennyi szemét, bár a szemeteskukát egy hét alatt is meg lehet tölteni. „Még ha két-három hétről is van szó, a statisztika akkor is borzalmas” – teszi hozzá a Nezmar.

 

Az élelmiszer-pazarlás Szlovákiában sokkal nagyobb probléma, mint amilyennek valójában tűnik. Azzal az általános meggyőződéssel ellentétben, hogy a szlovákiaiak spórolnak az ennivalón, éppen az ellenkezője az igaz. Rengeteg olyan élelmiszert vásárolunk meg, ami aztán a szemétkosárban végzi. A legutóbbi statisztikák szerint a megvásárolt ételeknek a harmada a szemetesben végzi.

 

Forrás: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!