Az immáron már csak volt cseh pénzügyminiszter, Andrej Babiš nem tartja jó ötletnek az euró bevezetését Csehországban. Pártja, az ANO azonban más véleményen van.

 

Babiš szerint az euró bevezetése a cseh gazdaság számára azt jelentené, hogy kezességet vállalna az uniós külföldi tartozások egy részéért és elvesztené az egyik eszközét, amivel kezelheti a gazdasági válságokat.

 

„Az eurozóna gazdasági projekt volt, de politikaivá vált. Én nem akarok a görög adósságért vagy az olasz bankrendszerért kezességet vállalni, nem akarok ennem a rendszernek a része lenni, nem számunkra semmi jót nem hoz”

 

nyilatkozta a volt pénzügyminiszter. Hozzátette, szerinte a közös valuta csak egy újabb olyan függőség, amivel „rólunk dönthetnek nélkülünk”.

 hirdetes_300x300  

 

Bohuslav Sobotka azonban amellett kardoskodik, hogy Csehország tűzze ki az euró bevezetésének időpontját, bár szerinte erről konkrétan a következő kormány fog dönteni. Sobotka szerint, ha Csehország nem vezeti be a közös valutát, Európa lassabb részéhez fog tartozni – ezzel a többsebességes Európa koncepciójára utalt.

 

Csehországban van jelenleg a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta Európában, 3,6 százalék körül mozog. A második helyezett Németország, de Magyarország is előkelő helyen végzett.

 

A kormányzatok rendszerint azért kardoskodnak a saját nemzeti valuta megtartása mellett, mert egy esetleges gazdasági válság esetén leértékelhetik azt (például kamatlábcsökkentéssel), így a külföldiek számára olcsóbban tudják értékesíteni áruikat. Kulcsfontosságú azonban, hogy mennyire importfüggő egy ország. A nemzeti valuta leértékelése egyúttal az importcikkek drágulását is jelenti, szóval ez adott esetben egy kétélű fegyver lehet.

 

A 2008-09-es gazdasági világválság egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy míg Németország az euró értékének szinten tartásában érdekelt, addig a magas munkanélküliséggel küzdő Franciaország az euró leértékelésében – ahogy többek között Olaszország, Spanyolország és Portugália is, nem beszélve a görögökről.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!