A vadászok lelőtték azt a szelíd anyamedvét, amely évek óta bóklászott a Magas-Tátra lábánál fekvő településeken, május elején pedig két bocsával együtt Ótátrafüreden felmászott egy húsz méter magas fára és hosszabb időre elfoglalta.

 

Az anyamedve Ingrid néven vált szenzációvá

 

Kokava polgármestere azt állította, hogy a medvét azért kellett megölni, mert rátámadt a vadászokra és a rendőrökre, akik el akarták kergetni a faluból.

 

 hirdetes_400x285  

Szakemberek szerint az anyamedve, amely mintegy három éve időről időre feltűnt a Bilík menedékház környékén, egy nagytestű hím medvétől megrémülve menekülhetett bocsaival a fára, hogy megóvja őket. Az állat meglehetősen szelíd volt, nem tartott az emberektől, minden további nélkül elsétált az útjába tévedők mellett.

 

A medvét már tavaly ki akarták lőni, mert rendszerint a reggeliző emberek közelében, a menedékház terasza alatt tanyázott. Akkor azonban a menedékház alkalmazottainak még sikerült meglágyítaniuk a vadászok szívét, mondván, majd petárdákkal távol tartják az egyébként ártalmatlan betolakodót.

 

Az árván maradt medvebocsok (Fotó: ŠOP SR)

 

A májusi fafoglalás után az embereket kedvelő anyamedve újra és újra feltűnt különböző falvakban, és Ingrid néven attrakcióvá vált a média és a turisták számára. A hatóságok figyelmeztetései ellenére a turisták és a helyi lakosok közvetlen közelről fotózták és filmezték a vadállatokat, nem törődve azzal, hogy az anyaállat agresszívvé válhat, ha veszélyben látja kölykeit.

 

Ingridet és két kölykét május közepén egyszer már elkábították és elszállították egy lakott településtől távoli erdőbe, a medvék azonban hamarosan visszatértek az emberek közelébe. Két nappal a kilövése előtt az anyaállattól elvették bocsait, megelőzendő, hogy kölykei védelmében támadóvá váljon. „Ingrid” azonban a lenyugvás helyett keresni kezdte a bocsokat, és visszatért a faluba, ahol utoljára látta őket.

 

Az elárvult medvebocsokat átmenetileg a bajmóci állatkertben helyezték el, később egy magyarországi medveparkba telepítik át őket.

 

Forrás: sme.sk/HNonline.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!