Szlovákiában a madárinfluenza felszámolására fordított költségek elérték az 583.400 eurót (2017. április 5-ig). Az összegből az általános kiadások 525.400 eurót tettek ki, a tőkekiadások mintegy 58.000 eurót – derül ki a a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által készített tanulmányból (Analýza dopadov vtáčej chrípky na Slovensku).

 

A fertőzés első gócpontját 2016. december 29-én regisztrálták egy Pozsonyhidegkúton található gazdaságban. Fogságban nevelt madaraknál először Kassa város állatkertjében regisztrálták a kórt, 2017. január 3-án. A minisztérium adatai szerint 8 esetben baromfik, 2 esetben fogságban nevelt madarak, 58 esetben pedig szabadon élő madaraknál erősítették meg a betegség gócpontját.

 

Az utolsó esetet idén március 9-én regisztrálták, egy nyitrai baromfitenyészetben, a szabadban élő madaraknál pedig március  21-én, a trencséni járásban.

 

 hirdetes_400x285  

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni. A vírus az Orthomyxo vírusok családjába tartozik, azon belül is az A típusba.

 

Teraz.sk
kép: pluska.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!