A vidéken élők aránya és a mezőgazdaságban dolgozók száma alapján Szlovákia csődöt mond a mezőgazdaság területén – mondta Andrej Kiska Peszektergenyén, a Nyitrai kerület Lévai járásában. A köztársasági elnök csütörtöki munkalátogatásán a mezőgazdaság jelenlegi állapotával is foglalkozott.

 

Az államfő szerint a statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a jelenlegi állapot nem kedvező. Elmondása szerint Szlovákia Írországgal együtt azok közé az országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb a vidéken élő emberek aránya (több mint 50 százalék). A  szlovák mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma viszont az egyik legalacsonyabb az unióban.
Megjegyezte, hogy az uniós átlag közel 5 százalék, az ország átlaga 2,8 százalék körül mozog, Lengyelországban ez a mutató 10 százalék. Kiska úgy látja, hogy az állam prioritásként kell, hogy kezelje az ágazatot, ezért kiosztott források, kiváló emberek és törvényhozás kellene az ágazatnak azért, hogy felélénkítsük a vidéki mezőgazdaságot.

 

Szerinte az embereknek van megoldási javaslata a problémára, valamint azt is meg lehet állapítani, hogy más országokban miért működőképesebb az ágazat. A munkalátogatáson az ágazatot érintő témaköröket vitatták meg  – a mezőgazdaság állapota, termőföld, a támogatások szétosztásának átláthatósága, élelmiszerek.

Teraz.sk
kép: tvnoviny.sk (korábbi felvétel)

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!