A migráció témájában – az Európai Unió szempontjából legfontosabb kérdésben – kristálytiszta a visegrádi egység, a kötelező kvótákról szóló, 2015-ben hozott döntés pedig megsértette az uniós szerződéseket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóbana Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén.

 

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Szlovákia korábban az Európai Bírósághoz fordult a kötelező kvóta ügyében, Lengyelország az ő oldalukon avatkozott be perbe, Csehország pedig világossá tette, hogy nem vesz részt a menekültelosztási folyamatban. A kötelező menekültelosztási kvóta Magyarország számára elfogadhatatlan – erősítette meg a magyar miniszter.

 

„Elfogadhatatlan, mert ellentétes a józan ésszel, elfogadhatatlan, mert végrehajthatatlan, és azért is, mert a kötelező kvótákról szóló döntés megsértette az uniós szerződéseket” – magyarázta. „A migrációs politikánk és a kohéziós források esetleges összekötését pedig szimpla zsarolásnak tartjuk” – fogalmazott Szijjártó Péter.

 

MTI
borítókép:  MTI Fotó: KKM

 hirdetes_810x300  

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!