A kiskereskedelmi szektorban emelkedett legnagyobb mértékben az átlagos havi nominálbér, egy év alatt 11 százalékkal, így elérte a 673 eurót. 

 

A Statisztikai Hivatal áprilisi jelentése szerint majdnem minden szektorban növekedést regisztráltak, így egy év alatt növekedett a reálbérek összege az éttermek és vendéglátóhelyek esetében (9 százalék, 425 euró), a szállítóiparban (8,1 százalék, 895 euró), az iparban (6,8 százalék, 1039 euró), a gépjárművek eladása és javítása terén (5,3 százalék, 960 euró), a piaci szolgáltatások terén (4,4 százalék, 875 euró), az elszállásolási ipar területén (3,6 százalék, 655 euró), az építőiparban (3,1 százalék , 660 euró),  és a nagykereskedelemben (2 százalék, 873 euró) is.

 

Az elemzők egyedül az infokommunikációs szektorban észlelték a reálbérek csökkenését egyéves viszonylatban, mégpedig 0,7 százalékos változást regisztráltak (a havi nominális átlagbér viszont még így is 1594 euró).

 

 hirdetes_810x300  

A havi reálbérek évközi változása esetében is jelentős növekedés figyelhető meg : a vendéglátóhelyek esetében 8,6 százalékkal, a kiskereskedelemben 6,5 százalékkal, a szállítóiparban 5,2 százalékkal, a nagykereskedelemben 3,5 százalékkal, a piaci szolgáltatások terén 3,2 százalékkal, a gépjárművek forgalmazása terén 2, százalékkal, az építőiparban 2,2 százalékkal. Csökkentek viszont a reálbérek az infokommunikációs szektor (5,1 százalék) és elszállásolási ipar (3,3 százalék) terén.

 

A nomináljövedelem a rendelkezésre álló pénznemben kifejetett pénzeszköz mennyisége, miközben a reáljövedelem azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a mennyisége, melyet az adott időszakban, adott árszínvonal mellett a nomináljövedelemből megvásárolhatunk.

 

 

Webnoviny.sk
kép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!