A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB radikális változásokat hozó új szabályokat vázolt fel legújabb dokumentumában. A változtatások elsősorban a játékosok magatartásának javítását célozzák, valamint szeretnék izgalmasabbá tenni a mérkőzéseket.

 

Az IFAB legújabb, ‘Play Fair’ nevű munkájában olyan módosításokat vázolnak fel készítői, mint például a 30 perces félidők, vagy akár az óra meccsközbeni leállítása.

 

A statisztikák szerint a jelenlegi 90 perces mérkőzéseken csupán nagyjából 60 perc a tiszta játékidő, szeretnék elkerülni a kapusok és a játékosok időhúzását.

 

 hirdetes_300x300  

A dokumentum szerint

 

‘A legtöbb embert idegesíti, hogy egy hagyományos kilencvenperces találkozón kevesebb, mint hatvanpercnyi tiszta játékot látnak. (…) A stratégia megpróbálja csökkenteni az időhúzást és felgyorsítani a játékot.”

 

Az új szabályok értelmében (melyeket az oroszországi Konföderációs Kupán már jelenleg is tesztelnek), csak a csapatkapitányok kommunikálhatnának a játékvezetőkkel. Ugyancsak tesztelés alatt ál az U20-as vb-naz ABBA-tizenegyesrendszer. Az elv szerint az A csapat után a B következik, a következő kört pedig a B megint nyitja. Ezzel próbálnák levenni a terhet a csapatokról, mivel a másodikként rúgó játékoson nagyobb a nyomás.

 

Aggodalomra azonban egyelőre semmi ok. A FIFA és az IFAB még többször fog tárgyalni a stratégiai dokumentum egyes elemeiről mielőtt bevezetné vagy megvétózná az ötletet.

 

nemzetisport.hu

Nyitókép: nepszava.hu/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!