Az ENSZ ezen a héten megjelent tanulmányában alaposan körbejárja, hogy miként alakulhat a világ népessége az évszázad végéig. A Föld össznépessége 7,6 milliárdról 11,2 milliárdra növekedhet, ez azonban elsősorban Afrikának és Délkelet-Ázsiának lesz köszönhető, közben Európa népessége például folyamatosan csökkenni fog. Ám ez a tendencia korántsem egyenlően fogja érinteni a kontinens összes részét, Közép-és Kelet-Európa aggasztó ütemben néptelenedhet el – írja a Portfólió.

 

forrás: Portfolio.hu

 

forrás: Portfolio.hu

 

Mindegyik esetben ugyanaz a jelenség figyelhető meg: a népességszám valamikor a 20. század végén tetőzött, majd fogyni kezdett. Míg 2000-ben a tíz országban összesen nagyjából 300 millióan éltek, az évszázad végére várhatóan már kevesebb mint 220 millióan fognak, ami 28%-os csökkenésnek felel meg.

 

 hirdetes_810x300  

A pozitív szélsőség Oroszország, ahol a népességszám „mindössze” 15%-kal, 146 millióról 125 millióra fog visszaesni. A másik oldalon Bulgária és Moldova áll, ahol egy évszázad alatt több mint 50%-kal kevesebben élhetnek majd. 2100-ra 2000-hez képest 4 millióval lehet alacsonyabb Magyarország népessége, ami bár jelentős mértékű fogyás, a régiós trendet elnézve nem kiemelkedő.

 

Portfolio.hu
borítókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!