Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a terrorszervezetek képesek lesznek tömegpusztító fegyvereket előállítani – figyelmeztetett az ENSZ.

 

Izumi Nakamitsu, a világszervezet leszerelési ügyekért felelős tagja az ENSZ BT ülésén elmondta, hogy a nemzetközi közösségnek a jelenség kapcsán egyre összetettebb fenyegetésekkel kell szembenéznie, különös tekintettel a technológiai fejlődésre, a globalizációra, valamint a nemzetközi koordináció hiányára.

 

Elérhető az információ

 

 hirdetes_400x285  

Az ENSZ szerint komoly veszélyt jelent a globális biztonság számára annak lehetősége, hogy terrorcsoportok, vagy egyéb, nem állami szereplők képesek legyenek vegyi, biológiai, vagy nukleáris fegyverek előállítására. Ennek  valószínűsége az elmúlt években nőtt meg, azután, hogy a korábban kizárólag a hadsereg vagy a tudósok birtokában lévő – az ilyen és ehhez hasonló fegyverek előállítására vonatkozó – információk egyre inkább elérhetővé válnak bárki számára a világhálón.

 

Új technológiák a terror szolgálatában

 

Nakamitsu hangsúlyozta, hogy az olyan technológiai újítások, mint például a 3D-s nyomtatás, vagy a drón szintén komoly veszélyt jelentenek annak szempontjából, hogy a terroristák akár tömegpusztító fegyverként, vagy annak részeként is alkalmazhatják őket. Az ENSZ-főtitkár leszerelési ügyekben illetékes helyettese ezért a hivatalos  hatóságok és az ipar közötti együttműködés szükségességét hangsúlyozta.

 

Forrás: UN News

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!