A szombaton kezdődő féléves soros elnöksége alatt Észtország mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió külső határainak védelmét fokozzák – jelentette ki Jüri Ratas észt miniszterelnök pénteken Tallinnban.

 

Az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel közösen nyilatkozva Ratas azt mondta, hogy a témáról már a jövő héten egyeztetnek az EU-tagországok belügyminiszterei, akik informális ülésen Tallinnban találkoznak majd.

 

Juncker – aki a brüsszeli bizottság teljes testületét vezetve a soros elnökség szombati átvételének alkalmából utazott Észtországba – elnöki megbízatása egyik legnagyobb kihívásának nevezte a nemzetközi menekültválságot,és szolidaritásra szólította fel az uniós tagállamokat a bevándorlás miatt legsúlyosabban érintett Olaszországgal és Görögországgal.

 

  hirdetes_300x300   

A balti államban a hivatali ügyeket lényegében teljesen digitálisan lehet intézni és az ebből adódó tapasztalatokat az elnökség alatt átadnák Európának. „Azt szeretnénk, ha az adatok áramlásának szabadságát az EU ötödik szabadságaként ismernék el” – mondta Jüri Rattas. Ehhez javítani kell polgárok hozzáférését a jó minőségű hálózatokhoz, a digitális átállás ugyanis kulcs lehet az unió gazdasági növekedéséhez.

 

Euronews, Origo.hu
kép: poltexpert.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!