A külügyminisztérium azt ajánlja Szlovákia polgárainak, hogy a külföldi utazásuk előtt vegyék igénybe a minisztérium honlapján elérhető önkéntes alapú regisztrációt.

 

 “A szolgáltatás a Szlovák Köztársaság állampolgárai számára készült. Segítségével lehetőség nyílik arra, hogy közöljük a minisztériummal a tervezett külföldi utunkkal kapcsolatos információkat. A polgár minden, a külföldi útjával kapcsolatos fontos adatot közölhet. A szolgáltatás révén a polgár külföldi útja bejegyzésre kerül a minisztérium információs rendszerébe, továbbá a regisztrált fél külföldi tartózkodási helyét érintő reális vagy potenciális veszélyhelyzet esetén figyelmeztet, fontos szöveges üzenetet továbbít, vagy éppen tanácsokkal látja el az előzőleg regisztrált személyeket”

 

– közölte a szlovák diplomácia.

 

Szöveges üzenet információkkal

 hirdetes_400x285  

 

A regisztrációs űrlap elküldését követően nincs más teendőnk, mint figyelni az e-mailjeinket, telefonunkat, vagy szöveges üzeneteinket, attól függően, hogy a kiutazásunkat megelőző regisztráció során a kapcsolattartás melyik formáját választottuk.

 

Külföldre érkezésünk előtt az első SMS, amit kapunk a legközelebbi szlovák követség, illetve a külügyminisztérium éjjel-nappal élő segélyvonalának telefonszámát is tartalmazó üdvözlő üzenet lesz.

 

Súlyos külföldi esemény esetén a minisztérium rövid szöveges üzenetet küld a történtekkel, illetve a teendőkkel és a fontos elérhetőségekkel kapcsolatosan. „A 2016-os esztendőben a brüsszeli terrorcselekmények, a törökországi zavargások, a müncheni lövöldözés és az olaszországi földrengés kapcsán küldött a minisztérium SMS-t, 2017-ben azonban még nem volt erre példa” – közölte a szaktárca.

 

Ingyenes alkalmazás

 

Szlovákia állampolgárai a 2013 októberében beüzemelt Világjáró (Svetobežka) alkalmazást is igénybe vehetik. Az alkalmazás az Android és iOS felhasználók számára egyaránt ingyenesen elérhető.

 

„Külföldi vészhelyzetekkel kapcsolatos konkrét információkat és tanácsokat tartalmaz, például azt, hogy kivel vegyük fel a kapcsolatot elsőként, vagy kihez forduljunk segítségért. Tartalmazza az összes szlovák diplomáciai külképviselet listáját telefonos és e-mail címes elérhetőségekkel együtt, amelyeket egyenesen az alkalmazás menüjén keresztül elérhetünk”

 

– tájékoztatott a minisztérium.

 

Forrás: teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!