Katalónia azonnal kinyilvánítja függetlenségét, ha az októberi népszavazáson a többség a Spanyolországtól való elszakadásra szavaz. Az erről szóló törvényjavaslatot kedden mutatta be Barcelonában a Junts pel Sí (Együtt az igenért) katalán kormánypárt és a Népi Egység (CUP) baloldali nacionalista párt.

 

Ha a nemek kerülnek többségbe, vagyis elutasítják a katalán függetlenséget, új helyi választásokat írnának ki Katalóniában – közölte Gabriela Serra, a CUP parlamenti képviselője. A törvényjavaslat nem köti minimális részvételhez a népszavazás érvényességét.

 

A katalán kormány annak ellenére meg akarja tartani a függetlenségi népszavazást, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és a spanyol törvényhozás többsége is elutasította.

 

 hirdetes_300x300  

A spanyol kormány szerint Katalónia azért sem rendezhet népszavazást a függetlenségről, mert az sérti a spanyol nép nemzeti szuverenitását, arról csak egy országos referendumon lehetne voksolni, amelyet viszont a katalán vezetés nem fogadott el.

 

Egy márciusi közvélemény-kutatás szerint a katalánok 48,5 százaléka nem támogatná a függetlenséget, míg 44,3 százalékuk az elszakadásra voksolna.

 

Euronews
kép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!