Kassán kezdődött meg a legendás Aranycsapat emlékéve, a felvidéki városban az Aranycsapat Emlékév Testület, Magyarország kassai főkonzulátusa és a helyi Thália Színház képviselői részvételével tartották a nyitórendezvényt.

 

Lomnici Zoltán, az emlékév testületének elnöke a rendezvényen elmondta: a kezdeményezés 2014. július 14-re nyúlik vissza, ekkor tett ígéretet Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat tagjának a Magyarországnak óriási dicsőséget hozó legendás válogatott emlékének méltó ápolására, a világ magyarságát összekapcsoló futballsikerek örökségének továbbadására, hogy a fiatalok hitet, erőt, büszkeséget meríthessenek a magyar futballdiadalokból.

 

Közölte: a tervek szerint országszerte és a határon túli magyarlakta településeken, magyar közösségekben ünnepségek, kiállítások, filmvetítések, előadások és sportesemények emlékeztetnek majd a világraszóló győzelmekre és sikerek kulturális, társadalmi hatására.

 

 hirdetes_810x300  

Kassa után a következő rendezvényt Kolozsváron tartják. Az ünnepségsorozat kiemelkedő napja lesz jövő év november 25-e, az évszázad mérkőzésének 65. évfordulója.

 

Lomnici Zoltán úgy fogalmazott: a legendás futballválogatott nemcsak a sporttörténelem, hanem a magyar történelem második világháború utáni éveinek részét képezi, ezért is indokolt, hogy emlékévvel tisztelegjen előtte a határon inneni és túli magyarság.

 

Az Aranycsapat Emlékév Testület elnökének kezdeményezésére Szabó Tünde sportért felelős államtitkár április 1-jén, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az emlékévet, amely a tervek szerint az új Puskás Ferenc Stadion 2019-ben esedékes átadásáig tart.

 

MTI

Nyitókép: Origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!