Nem vezettek eredményre a Ciprus újraegyesítéséről folytatott tárgyalások. A görög és a török ciprióták delegációi a svájci Crans-Montana üdülőhelyen egyeztettek, képtelenek voltak azonban egyetértésre jutni, így az ENSZ főtitkára péntek hajnalban végül kénytelen volt berekeszteni a feszült hangulatú ülést.

 

„Sajnálatos módon, a megegyezés nem volt lehetséges és a konferencia annak lehetősége nélkül zárult le, hogy megoldás született volna erre a drámai, nagyon régóta fennálló problémára” – mondta Antonio Gueterres.

 

A dpa német hírügynökség a görög ciprióták tárgyalódelegációjának köreire hivatkozva azt írta: a török fél mindvégig kitartott amellett, hogy a konfliktus rendezését követően is török csapatok állomásozzanak a szigeten. A görög küldöttség viszont az összes török katona fokozatos kivonását akarta elérni.

 

A török hadsereg 1974-ben szállta meg Ciprus északi részét, a török kisebbség jogainak védelmére hivatkozva. Az 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül más ország nem ismeri el.

 hirdetes_300x300  

 

Euronews / MTI
kép: fredericksburg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!