Úgy tűnik, egyelőre mégsem adják el a Kassai Vasművet, pontosabban, a kínai He Steel vállalat meghatározatlan időre elhalasztotta annak megvásárlását – közölte az RTVS. A kínaiak egyelőre semmilyen magyarázattal nem szolgáltak az esetre, de az egyik lehetséges ok, hogy Kína az összes külföldi tőkekihelyezését leállította.

 

Peter Baláž, a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem professzora szerint Kínából nagyon rövid idő alatt több mint 1000 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki, ami meggyengített a kínai nemzeti valutát. A szakértő valószínűnek tartja, hogy Peking először stabilizálni akarja valutáját, csak ezután folytatja a gazdasági terjeszkedést.

 

A Kassai Vasmű semmilyen információt nem ad ki az adásvétellel kapcsolatban. És miközben a vállalat sosem mondta ki egyértelműen, hogy tulajdonoscsere lesz, Robert Fico kormányfő nagyon nyíltan beszél róla.

 

 hirdetes_300x300  

„Közbeléphetünk és azt mondhatjuk, hadd legyen erősebb az állam ebben a vállalatban”

 

mondta Fico csütörtökön. Baláž azonban arra figyelmeztet, hogy mivel az államnak nincsenek döntéshozó sem a cég menedzsmentjében, sem a felügyelőbizottságban, a kormányfő „közbelépése” inkább csak képzeletbeli lehetőség.

 

A vasmű eladását az is bonyolítja, hogy az illetékes járásbíróság áprilisban lefoglalta az üzem alatti területek két harmadát egy külföldi vállalat javára. Az Adams & Co. ugyanis beperelte a Kassai Vasművet, hogy jogtalanul használja az ő know-how-ját.

 

Az amerikai U.S. Steel több okból is inkább a vasmű eladása mellett döntött. Egyrészt a gazdasági válság miatt elmaradtak a beruházások, emiatt jelenleg nem tartják túl versenyképesnek az üzemet. Eze túlmenően azonban súlyos anyagi gondokkal küzd az amerikai anyacég is, amelynek nettó tartozása eléri az 1,6 milliárd dollárt.

 

Ráadásul a modernizálás elmaradása miatt a Kassai Vasmű egyre nehezebben teljesíti az autógyárak megrendeléseit, ahol nagyon szigorú minőségi feltételeknek kell eleget tenni. A vasmű egykor a cseh Skoda gyáraknak szállított be, ma már csak a Daciának. Vannak ugyan egyéb megrendelők is, de csak szimbolikus mennyiségekről van szó.

 

eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!