Mindössze 15 napot bírt ki az első szlovák műhold, az skCube az űrben probléma mentesen. Péntekről szombatra virradóra ugyanis néhány rendszere teljesen leállt.

 

A műhold az Űrprojektek Szlovákiai Szervezetének (SOSA) projektje, amelyre állami forrásokból 315700 eurót kaptak. A SOSA szombaton közleményt is kiadott a fiaskóról:

 

„Valószínűleg a probléma az OBC fedélzeti számítógéppel van. A technikusok csapata a következő órákban alaposan kivizsgálja majd elhárítja a problémát. A műhold nem adja jelét sérülésnek és teljesen működőképesnek tűnik”

 

A SOSA mai közlése már valamivel pontosabb, szerintük most a legvalószínűbb, hogy a fedélzeti számítógép radioaktív sugárzás miatt sérült meg.

 hirdetes_810x300  

 

A projekt kudarca több politikusnak is kínos lehet, többek mögött Andrej Kiska köztársasági elnök és Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök-helyettes is mögé állt a kezdeményezésnek.

 

Az első szlovák műholdat egy indiai rakéta juttatta az űrbe június 23-án. Azóta 500 kilométeres magasságban és másodpercenkénti 7,8 kilométeres sebességgel kering a Föld körül.

 

HNonline.sk

Nyitókép: cvtrisr.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!