Diplomáciai nagyüzem van Párizsban. A függetlenség napja alkalmából a világ számos vezetője van a francia fővárosban, ahol a G5 Sahel megállapodást is aláírták az afrikai Száhel-övezet államfőivel is. A német–francia miniszterek tanácsa pedig egy sor közös programot kezdett el, illetve folytatott, a kutatás-fejlesztéstől kezdve a honvédelemig. Ezzel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök azt mondta:

 

„Ennek a közös harcászati repülőnek az a célja, hogy közös kutatási és fejlesztési programokat indítson be, amiket együtt készíthetünk elő, és hogy utána közösen használhassuk mindkét hadseregben. Ez egy kisebb forradalom, de mi nem ijedünk meg a forradalmaktól.”

 

Angela Merkel német kancellár ezen kívül a külső-belső védelemről, illetve a közös európai gazdaságpolitikáról is beszélt. A német politikus régi álma, az eurozóna közös költségvetése újra napirendre került.

 

„A magam részéről mindig támogattam, itt csak a hogyan a kérdéses. Nem vagyok általában a közös költségvetés ellen. 2012-ben javaslatot tettem egy szűk eurozónás költségvetésre, de be kell vallanom, hogy az elbukott. De most nagyon örülök, hogy újra napirendre került.”

 

 hirdetes_810x300  

Az EU két erős országa sok mindenben egyetértett a megbeszéléseken, de Emmanuel Macron számára most kezdődik az igazán nehéz csata: meghívására a városba érkezett Donald Trump amerikai elnök.

 

Euronews
kép: spiegel.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!