Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvátországi Dalmáciában: a legsúlyosabb a helyzet Split-Dalmát megyében, ahol több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek váltak a tűz martalékává és egy óvoda is leégett, több helyi lakost is turistát is evakuáltak. 

 

A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint egész Dalmáciában húsz helyszínen oltják már hajnal óta a tüzet a tűzoltók és a hadsereg. Nincs olyan helyszín a horvát tengerparton, ahonnét ne lehetne látni a füstöt és a lángokat, amelyek volt ahol 50 méter magasra is felcsaptak.

 

Több településen nincs víz és áram. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek, a bóra (bura) szél miatt pedig nem tudtak felszállni repülőgépek sem.

 

 hirdetes_810x300  

A tűz feltartóztatásában több mint kétszáz tűzoltó, 60 tűzoltóautó, három repülőgép és több helikopter is segít, emellett pedig több száz katonát vezényeltek a helyszínre. Az ország belsejéből – többek között Zágrábból is – tűzoltók siettek a tengerpartra kollégáik segítségére. Az legújabb információk szerint a javuló időjárási körülményeknek köszönhetően úgy látszik, sikerül megfékezni a tüzet.

 

Horvátország erdeiben – főleg a tengermelléken – a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!