A Puerto-Rico-i Arebico Obszervatóriumban egyelőre még csak találgatni tudnak, hogy pontosan honnan is származhat a májusban befogott sugárzás – írja a hvg.hu.

 

A csillagászok még májusban fogtak különös rádiójelet az űrből, de egyelőre nem tudni, hogy mi indíthatta útnak őket. A szakemberek egy meglehetősen közeli, csupán 11 fényév távolságra lévő vörös törpecsillagot, a Ross 128-at figyelték meg, amikor furcsa rádiójeleket fogtak az űrből.

 

A kutatók szerint a Ross 128-ból érkezhetett a jel, viszont semmi olyanra nem hasonlít, ami egy vörös törpe esetén megszokott lenne. Ugyanakkor olyan feltételezés is napvilágot látott, mely szerint a jelenséget egy napkitörés okozta, viszont a napkitörések rádiófrekvenciája alacsonyabb, mint a májusban észlelt jelé.

 

 hirdetes_810x300  
forrás: hvg.hu

 

Az is előfordulhat, hogy nem is a Ross 128-hoz kellene kötni a jelet, de a közelében nincs másik égitest, ahonnan a jel érkezhetne. Szakemberek szerint akár az egyik Föld körül keringő műhold is lehetne a jel forrása, ha tapasztaltak volna már ilyet – de erre sem volt még példa.

 

hvg.hu

Nyitókép: hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!