Észak-Koreát az elmúlt 16 év legsúlyosabb szárazsága sújtja, éhínség fenygeti a távol-keleti diktatúrát – jelentette az Élelmezési Világszervezet.

 

30 százalékkal kevesebb gabonát takarítottak be az észak-koreai gazdák, így az ország behozatalra szorulni. Lehetőségei azonban az ország vezetésének enyhén szólva is ésszerűtlen külpolitikája miatt elég korlátozottak.

 

A ‚90-es években egy, a mostanihoz hasonló szárazsággal kombinált gazdasági válság rengeteg ember halálát okozta Észak-Korában, apontos szám ismeretlen, a becslések néhány százezertől több millióig terjednek. 2001-ben aztán újabb szárazság következett, amilyenre az azt megelőző 300 évben nem volt példa.

 

 hirdetes_810x300  

A nemzetközi szervezetek jelentései szerint Észak-Korea lakosságának 70 százaléka (cca. 17,5 millió ember) szenved alultápláltságtól, őket veszélyezteti leginkább a mostani szárazság.

 

Kapcsolódó hír, hogy az Egyesült Államok azt tervezi, megtiltja állampolgárainak az Észak-Koreába történő utazást. A hír hetekkel azután érkezik, hogy a tavaly Phenjanban letartóztatott és kényszermunkára ítélt amerikai diák, Otto Warmbier súlyosan megbetegedett a fogságban, majd idén, napokkal hazaszállítása után meghalt.

 

Teraz.sk, BBC.com

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!