Az utóbbi hét év nemzetpolitikája, a Fidesz-KDNP-kormányzás folytatása mellett foglaltak állást Kárpát-medencei vezető magyar pártpolitikusok a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki nemzetpolitikai fórumán.

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt mondta, a VMSZ abban érdekelt, hogy stratégiai partnere, a Fidesz-KDNP-szövetség győzzön az országgyűlési választásokon, és folytatódjék a nemzetpolitikai építkezés. A VMSZ elnöke a választásokon való részvételre buzdította a visszahonosított magyar állampolgárokat.

 

Szerinte egyértelmű, hogy a határon túli magyar közösségek a nemzeti alapon szerveződött pártjaikra, utóbbiak pedig nemzetépítésben a Fidesz-KDNP-szövetségre támaszkodhatnak.

 

 hirdetes_810x300  
Az erdélyi, a vajdasági, a felvidéki és a kárpátaljai magyar pártok képviselői a rendszerváltás utáni küzdelmükről a kisebbségi jogok megszerzéséért, valamint az önrendelkezés kivívásáért folytatott harcukról beszéltek 2017. június 20-án, forrás: maszol.ro

 

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora szerint egy esetleges budapesti kormányváltás elakasztaná a mostani nemzetpolitikát, ezért fontos, hogy a mostani kormánypártokat a külhoni magyarok szavazataikkal is támogassák.

 

A Kárpát-medencei magyarok számára Budapest a biztos pont – jelentette ki az RMDSZ politikusa a Tusványos idei mottójára utalva, és azt is természetesnek nevezte, hogy támogassák az Orbán-kormány által képviselt határozott, markáns, meg nem alkuvó politikát, akkor is, ha ez ritkaságszámba megy a „simulékony” Balkánon, és kényelmetlen a nagyhatalmak számára.

 

forrás: maszol.ro

 

A választási regisztrációra és a választási részvételre történő mozgósítást nevezte pártja jelenlegi legfontosabb feladatának Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetője is, ugyanakkor bírálta az RMDSZ-t, amiért csak választási kampányokban tűzi zászlajára az autonómiát, de az erről szóló törvénytervezet beterjesztését halogatja.

 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke úgy vélekedett: az ukrajnai háborús helyzet és tömeges elvándorlás közepette a magyar közösség nem maradhat meg magyarként szülőföldjén a magyar kormány jelentős támogatása és a Kárpát-medencei magyarok szolidaritása nélkül.

 

Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke, Biró Zsolt, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke, Jankovics Róbert a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető alelnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke is köszönetet mondott az identitásmegőrzést segítő, a magyar közösségeket gazdaságilag is megerősítő anyaországi támogatásokért, rámutatva, hogy a nemzetpolitikában folytonosságot szeretnének.

 

 

MTI

Nyitókép: maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!