A magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolja szerdán közzétett állásfoglalásában az Európai Bíróság főtanácsnoka a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben.

 

Yves Bot francia főtanácsnok szerint a magyar beadványban szereplő jogi érvek nem állják meg a helyüket, majd azon véleményének adott hangot, hogy az áthelyezési kvóták „hatékonyan és arányosan” hozzájárulnak Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez.

 

A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

 

 hirdetes_810x300  

Az ítélethirdetésre várhatóan ősszel vagy legkésőbb télen kerül majd sor. A perben a bíróság tizenöt fős nagytanácsa fog dönteni, egyszerű többséggel.

 

Szlovákia 2015. december 2-án nyújtotta be keresetét, Magyarország pedig egy nappal később követte a szlovák példát. Magyarország és Szlovákia, Csehországhoz és Romániához hasonlóan 2015 szeptemberében a kvóták elfogadása ellen szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

 

MTI, aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!