Európa déli és középső országaiban egyre nagyobb területen tombol a nyár, egy anticiklon száraz, meleg levegője alakítja az időjárást. Felhők is csak mutatóban vannak az égen, a hőmérséklet így könnyűszerrel emelkedik délután 32, 37 fok közé.

 

A Kárpát-medence térségébe délies áramlással továbbra is igen meleg, és egyre szárazabb levegő érkezik, így hétfőn Magyarországon és Szlovákiában is sok napsütésre számíthatunk.

 

Sok napsütéssel és kánikulával kezdődik az augusztus, a hét második felében néhol akár 40 Celsius-fok is lehet.

 

 hirdetes_300x300  

Holnaptól tartós hőség veszi kezdetét. Hétfőn már többfelé 25 fok körül, délen 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. A tartós hőség veszélye miatt több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre, kedden pedig másodfokú riasztást. A veszély főleg a délután 15.00 – 18.00 óra közötti időszakra érvényes. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy az UV-B sugárzás is extrém lehet.

 

Kép: shmu.sk

Július utolsó napján, hétfőn a sok napsütés mellett zápor sem várhatü. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 13-21 fok között várható, a nappali maximumok 32-36 fok között alakulnak, az Alföldön a magasabb értékekkel.
Kedden, augusztus elsején napos idő várható, csapadék nélkül. A minimumhőmérséklet 16-23 fok között valószínű (a leghűvösebb az északi völgyekben lehet). A legmagasabb hőmérséklet 34 fok között várható, keleten lesz a legmelegebb.
Szerdán nagyrészt derült, napos, száraz idő várható, de a nyugati területeken gomolyfelhők is képződhetnek, melyekből kisebb zápor is kialakulhat. A leghidegebb órákban 17-24 fok lehet. Napközben 34-38 fokig melegszik a levegő.

 

Kép: shmu.sk

 

A sok napsütés mellett csütörtökön szintén nyugaton lehet néhol zápor, esetleg zivatar. A minimumhőmérséklet 18-24 fok között valószínű. A nappali maximumok 34-38 fok között alakulnak.

 

Néhol záporok, zivatarok is előfordulhatnak
Pénteken is több órára kisüt a nap, de egyre nagyobb területen erősödik meg a szél. Több helyütt lehet kis eséllyel zápor, esetleg zivatar. A hőmérséklet hajnalban 20-25, délután 32-39 fok között várható.
Szombaton napos idő várható, csapadék nélkül. A leghidegebb órákban 19-25 fok lehet. Napközben 34-39, délkeleten akár 40 fokig melegszik a levegő.

A legjobb a vízparton. Kép: Körkép.sk

 

Vasárnap nagyrészt napos, száraz idő várható, de a nap során északnyugat, észak felől hidegfront érkezhet, amelynek hatására megnövekedhet a felhőzet, és záporok, zivatarok alakulhatnak ki, nagyobb területen visszaeshet a hőmérséklet is. Akár viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 37 fok körül alakul. Délután a keleti területeken jó eséllyel lehet 40 fok is, míg front érkezése esetén északnyugaton 33, 34 fok alatt maradhat a maximum.

 

MTI

Nyitókép: szeretlekmagyarorszag.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!