A Népi Felszabadítási Hadsereg megszületésének 90. évfordulója alkalmából Xi Jinping kínai elnök nagyszabású katonai felvonulást szervezett. Erődemonstrációnak igencsak meggyőzőnek bizonyult, tekintve, hogy Kína rendelkezik a világ legnagyobb hadseregével: több mint 2,3 millió katonával rendelkezik.

 

A kínai elnök a hadsereghez intézett beszédében kiemelte, hogy a katonaság maradjon hű a kommunista párthoz, mert Kínának erős haderőre van szüksége ellenségei miatt.

 

„Közkatonák és tisztek, mindig szilárd vezérelvek szerint kell cselekednetek, a pártvezetés hadsereg feletti abszolút irányításának megfelelően, mindig hallgatnotok kell a párt parancsára, bármilyen célt is mutatunk nektek”

 

mondta a kínai elnök.

 hirdetes_810x300  

 

 

A hatalmas kínai hadsereg az utóbbi években nagymértékű modernizáción ment keresztül. Míg a technikai elmaradottság miatt egy USA-Kína összecsapás kimenetele egyértelműen Amerika javára dőlt volna el, ma már a különbség sokkal kevésbé markáns. Kína saját gyártású hadihajót bocsátott a vízre, repülőgépeket épít, saját hírszerző technológiát dolgozott ki, és közben megállíthatatlanul teszi rá a kezét a Dél-kínai-tengeren lévő apró szigetekre, ahol aztán katonai bázisokat hoz létre épp azon az útvonalon, ahol a világkereskedelem 30 százalékát bonyolítják.

 

HNonline.sk

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!