Venezuelában tegnap lezajlott a sokat vitatott referendum, amelynek alig titkolt célja az, hogy Nicolás Maduró jelenlegi venezuelai elnök jogkörét kiszélesítse és a korlátozza a demokratikus intézményeket.

 

Ezzel nem csak az ottani ellenzék, hanem a világ számos országa egyetért. A venezuelai helyzet – ahogy arról mi is beszámoltunk – több mint 5 ezer Caracasban élő magyart érint. Az ország súlyos gazdasági és politikai válságba süllyedt, a szakértők szerint békés rendeződésre nincs esély.

 

A tegnapi referendum célja az alkotmányozó nemzetgyűlés felállítása, amelynek feladata Maduro elnök kezébe adni a hatalmat. Az 1999-es alkotmány megváltoztatását az ellenzék bojkottálta, így a nemzetgyűlés 545 székére pályázó 5500 jelölt mindegyike Maduro-párti volt.

 

 hirdetes_810x300  

A népszavazás hivatalos részvételi aránya 41,53 százalék volt, vagyis nagyjából 8 millió ember járult az urnákhoz. Az ellenzék szerint ezek hamisított adatok, legfeljebb 3-4 millió ember vehetett részt Maduro referendumán, vagyis a népszavazást a venezuelai kormány elcsalta.

 

A népszavazás eredményének hírére újra fellángoltak az indulatok az utcákon.

 

Az Egyesült Államok csatlakozott azokhoz a dél-amerikai országokhoz (Mexikó, Argentína, Kolumbia, Peru), akik nem ismerik el a népszavazás eredményét.

 

A venezuelai helyzet hátterével korábbi cikkünkben foglalkoztunk, amit ide kattintva olvashat el.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Nyitókép: stratfor.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!