A tavaly júliusi meghiúsult puccskísérlet eddigi legnagyobb perét tartották meg kedden Ankarában: csaknem 500 embert állítottak bíróság elé. Azzal vádolják őket, hogy részt vettek a hatalomátvételi kísérlet végrehajtásában a török főváros melletti Akinci légi támaszpontról indulva.

 

Az ügyészség szerint a vádlottak tagjai voltak a puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi mozgalomnak, és megpróbáltak merényletet elkövetni Erdogan elnök ellen. A tárgyalást a sincani börtön kifejezetten a gülenista perekre kialakított óriási tárgyalótermében tartják- a helyiség több mint 1500 ember befogadására képes.

 

A bíróság épülete előtt összegyűlt tömeg azt követelte, hogy halálbüntetéssel sújtsák a vádlottakat. Volt, aki akasztásokhoz használt, fonott hurkot dobott az állítólagos puccsisták felé.

 

 hirdetes_300x300  

2016. július 15. éjszakáján a puccsisták elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. Az államfő az utcára szólította a lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Ezután leszámolási hullám kezdődött.

 

Euronews
kép: cbc.ca

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!