A szlovák gazdaság kitűnő kondícióban van, a munkanélküliség rekordalacsony, a munkaerőhiány felnyomja a béreket. Önmagunkhoz képes ez biztosan jó hír, de valójában nem csak a nyugati országoktól maradnak le a szlovákiai bérek.

 

Az OECD minden évben számba veszi tagállamai bruttó és nettó átlagbéreit úgy, hogy figyelembe veszik az árszínvonal országonkénti eltéréseit is (vagyis a vásárlóerőt).

 

Az OECD vizsgálata szerint egy gyermek nélküli szlovák állampolgár átlag 17 542 dollárt keres egy évben (14 850 eurót) tisztán, vagyis havonta nagyjából 1240 eurót.

 

 hirdetes_810x300  

Ez az OECD átlagtól messze elmarad (31 607 dollár), de a tagállamok többségétől is. Magasabb a tiszta átlagkereset Csehországban, Lengyelországban, Észtországban, Görögországban, de Törökországban és Chilében is. Németországról, Franciaországról vagy az Egyesült Államokról nem is beszélve.

 

Egy gyermektelen felnőtt tiszta keresete csak három országban alacsonyabb: Magyarországon, Lettországban és Mexikóban. Természetesen az élen olyan országokat találhatunk, mint Svájc, Hollandia, Norvégia, Ausztrália.

 

 

 

HNonline.sk

Nyitókép: alon.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!