2017 első negyedévében az Európai Unió legtöbb országában drágultak az ingatlanok, egy év alatt 4,5 százalékkal, az eurozónában 4 százalékkal. Az árak leginkább Csehországban emelkedtek, közel 13 százalékkal, Horvátország és Olaszország lakosai viszont spórolhattak – figyelmeztetett a ČSOB bank, az Eurostat adataira hivatkozva.

 

Az intézet munkatársa, Jozef Futrikanič szerint nem csak Csehországban, hanem Magyarországon, Nagy-Britanniában és a Balti-országokban is emelkedtek az árak. A tavalyi év utolsó negyedévével összehasonlítva viszont látható, hogy az EU hét országában (köztük Szlovákiában is ) csökkentek a lakhatás céljából használt ingatlanok árai.

 

Szlovákiában januártól márciusig lassabban növekedtek (3,8 százalékkal) az árak az uniós átlagnál. Tavaly év végén még 8,3 százalékos áremelkedést regisztráltak, de 2016 legutolsó három hónapjával összehasonlítva a jelenlegi árak 2,4 százalékkal alacsonyabbak.

 

 hirdetes_300x300  

Futrikanič úgy látja, hogy az új lakások Szlovákiában még mindig kelendőek, csakúgy, mint a régebbiek, de néhány területen már érezhető az eladások csökkenése. A belföldi kereslet és kínálat egyensúlya a ČSOB szerint 2019-ben állhat be.

 

Teraz.sk
kép: markiza.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!