A Földművelésügyi Minisztérium óva inti a fogyasztókat a Lengyelországból származó baromfi és tojás vásárlásától. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője, Vladimír Machalík szerint mindez összefüggésben áll azzal, hogy a Nyugat-Európából származó tojásokban fipronil növényvédő szert találtak.

 

Hollandiában a felügyelők több mint 200 baromfi farmot vettek ellenőrzésük alá, ugyanis felmerült az a gyanú, hogy a tyúkok takarmányához illegálisan fipronil növényvédő szert adagoltak. A botrány már elérte Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát és a Benelux államokat is. Sőt, Hollandia a lakosokat is felszólította arra, hogy ne fogyasszanak tojásokat. A tojásbotrány Lengyelországot is elérte.

 

 „A fipronilt tartalmazó holland tojásokat Szlovákia területére nem hozták be, ennek ellenére felhívom a fogyasztók figyelmét arra, hogy legyenek nagyon óvatosak a tojások és a baromfitermékek vásárlása során. Rendkívül óvatosak legyenek azok az állampolgárok, akik a lengyel határhoz közel élnek, hiszen Lengyelországban kaphatóak a fipronilt tartalmazó termékek”

 

– mondta Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

Vladimír Machalík szerint ez már a második olyan botrány, amelyik Hollandiából ered. A brazil húsbotrány szintén Hollandiából eredt, hiszen ez az ország a legnagyobb élelmiszer-előállító és exportáló az egész világon. A tárca arra figyelmezteti Szlovákia állampolgárait, hogyha teljesen bizonyosak akarnak lenni a tojások és a baromfi készítmények minősége felől, akkor kerüljék a Lengyelországból érkező árut, és inkább a hazai terméket vásárolják.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: polnoinfo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!