A külföldön élő szlovákiai tudósok elégedetlenek a kutatásra és tudományra szánt  uniós támogatások szétosztásával, valamint a kormány közömbös hozzáállásával. Attól tartanak, hogy a tudósok így elvesztik utolsó esélyüket, hogy európai források segítségével zárkózzanak fel a világ élvonalához – elégedetlenségüket egy felhívásban fejezték ki, amelyet idáig 80 külföldön és Szlovákiában tevékenykedő tudós írt alá.

Így reagált Brüsszel a Plavčan-botrányra: négy felhívás kifizetéseit is leállítják

A szakemberek aggodalma nem volt alaptalan, ugyanis az Európai Bizottság figyelmeztető leveléből is kiderült, hogy nagy valószínűséggel jogosulatlan, hozzá nem értők kaptak támogatást – ez pedig a kormánykoalícióban is feszültséget keltett. A tudósok szerint Szlovákia már régóta küzd az agyelszívás problémájával, ezért minden eszközt arra kell fordítani, hogy valóban fejlődjön a tudomány és kutatás az országban.

 

A megfelelő feltételek hiánya, az ingatag finanszírozás és a pénzügyi források rossz felhasználása miatt a külföldön dolgozó tudósok nem térnek haza. Az illetékeseknek ezért azt tanácsolják, hogy a tudományos projektek értékelését bízzák egy független, külföldi szakemberekből álló bizottságra.  A felhívásban az is szerepel, hogy a nem kompetens, szakmaiságot nélkülöző cégeket automatikusan selejtezzék ki.

 

 hirdetes_810x300  

Teraz.sk
kép: depositphotos.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!