70. életévében elhunyt Marián Varga zeneszerző, zenész, a szlovák kultúra egyik legnagyobb alakja.

 

Régóta egészségügyi problémákkal küzdött. A gyomor- és tüdőproblémákhoz pedig a rák is csatlakozott. Tudta, hogy meg fog halni, és a legközelebbi hozzátartozói is tisztában voltak vele. Januárban ünnepelte a 70. születésnapját, és akkor úgy tűnt, hogy ellen tud szegülni az őt megtámadó betegségeknek. Sajnos, nem így történt.

 

Marián Varga 1969-ben alapította meg Csehszlovákia első art rock zenekarát, a Collegium Musicumot. Az együttes repertoárjában főleg instrumentális kompozíciók szerepeltek, beleértve Bartók, Haydn, Prokofjev, Sztravinszkij műveinek feldolgozásait, valamint eredeti szerzeményeket, amelyek magukon viselték a zenei posztmodernizmus jeleit. A Collegium Musicum 1979-es feloszlása után Varga a magányos pályafutást választotta.

Marián Varga a 70-es években valami olyasmit hozott a szlovák zenébe, ami ellentmondott a szocialista gondolkodásnak. Ez a zene tele volt lázadással, rakoncátlansággal és persze mesteri zenei érzéssel és ízléssel.

 hirdetes_810x300  

 

Annak ellenére, hogy Marián Varga számára a szuperlatívuszok és dicséret ellenszenves volt, a SME-nek adott interjújában mégis elmondta, hogy a Zelená pošta című albumot Nyugaton úgy értékelték, mint a legjobb lemezt, ami kommunista országban megjelent. Ez pedig így is van rendjén, hiszen Marián Vargára méltán lehet büszke az országa.

 

DenníkN/Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!