Általában az a vélekedés van érvényben, hogy az erkölcstelen, erőszakos bűntényeket végrehajtó emberek ateisták.

 

Ezzel az előítélettel küszködnek a szekuláris országok (beleértve Csehországot is) ateistái is– derül ki a tekintélyes Nature Human Behaviour magazinban megjelent kutatásból.

 

A kutatócsoport az erkölcstelen tettek és az ateizmus közötti kapcsolatot vizsgálta öt kontinens, 13 ország 3000 emberén keresztül. A kutatás résztvevői  egyaránt származtak vallásos társadalmakból (pl. Indiából és az Egyesült Arab Emirátusokból) és a szekuláris (világi, nem egyházi) országokból.

 

 hirdetes_300x300  

Az elemzésből kiderült, hogy az olyan erkölcstelen cselekedeteket, mint az állatkínzást, sorozatgyilkosságot és a csonkítást kétszer többen írják az ateisták rovására, mint a hívőkére. A kutatók csupán a finneknél és az új-zélandiaknál nem regisztráltak ilyen előítéletet.

 

Két csoportban végezték a kutatást

 

Az adatokat kérdőívek segítségével gyűjtötték be. Az adatközlők egy rövid szöveget kaptak egy olyan személyről, aki az élete során az állatkínzástól fokozatosan eljutott a hajléktalanok meggyilkolásához.

 

 „Az adatközlők felétől azt kérdeztük, hogy valószínűbb-e az, hogy a leírt személy a, esetben tanár, b, esetben tanár és nem hívő. Az adatközlők másik része ugyanazt a szöveget kapta, ám nekik az alábbi válaszok közül kellet választani: a leírt személy a, esetben tanár vagy b, esetben tanár és hívő. Logikusan a helyes megoldás mindkét esetben az „a” volt. Mivel azonban az emberek gyakran hibáznak, ezért az érdekelt minket, hogy az első vagy a második csoporthoz-e fognak többen tartozni”

 

– magyarázza Eva Kundtová Klocová.

 

Forrás: aktuality.sk/nature.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!