A kétszeres szlovák ex-kormányfőnek, Vladimír Mečiarnak nem kell attól tartania, hogy börtönbe kerül az ifj. Michal Kováč elrablása ügyében hozott amnesztiák miatt. Ennek oka az, hogy az ügy már elévült – informált a tvnoviny.sk a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság szóvivőjére, Lucia Mihálikovára hivatkozva.

 

Az akkor hatályos Büntetőtörvénykönyv értelmében az elévülési idő 10 év volt.

 

A rendőrség a volt miniszterelnök ellen hivatali jogkörökkel való visszaélés gyanújával indított eljárást július második felében. A rendőrség azt vizsgálta, hogy Mečiar visszaélt-e a köztársasági elnöki hivatali jogkörével akkor, amikor a távozó Michal Kováčot helyettesítette posztjában.

 

  hirdetes_300x300   

Mečiar 1998-ban adta ki az amnesztiákat, amikor éppen if. Michal Kováč elrablásának ügyében folyt az a nyomozás, amivel a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) akkori vezetőségét hozták összefüggésbe, élén Ivan Lexával.

 

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága szerint Mečiart az amnesztiák odaítélésekor nem a visszafogottság elve vezérelte. Éppen ellenkezőleg, állítólag szemmel láthatóan kihasználta annak intézményét.

 

Mivel a rendőrség szerint az egész ügy elévült, ezért Mečiar ellen sem indíthatnak eljárást.

 

Forrás és nyitókép: tvnoviny.sk/aktuality.sk

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!