A líbiai hatóságok módosították a hatáskörükbe tartozó tengeri mentési övezet határait és ezzel kitiltották az ország felségvizeiről a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajóit – jelentette az olasz sajtó pénteken, miközben újabb NGO írta alá a római kormány magatartási kódexét.

 

Az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány hatóságainak intézkedései szerint az NGO-mentőhajóknak ezentúl nem szabad olyan közel tartózkodniuk a líbiai partokhoz, ahogy eddig.

 

A líbiai hatóságok bővítették a hatáskörükbe tartozó úgynevezett Sar-zóna, vagyis a tengeri mentési övezet határait. Ezt azt jelenti, hogy eddig a líbiai Sar-zóna a partoktól számított 12 tengeri mérföldig húzódott, ezt most a partoktól 97 mérföld távolságra (108 kilométerre) tolták ki. Visszaállították azt Sar-zónát, amely 2011-ig létezett a líbiai partok térségében.

 

 hirdetes_810x300  

Az NGO mentőhajók a mindenkori Sar-zóna határán állnak meg, tehát most messzebbre kerültek a líbiai partoktól. A földközi-tengeri mentésben résztvevő NGO-k munkája ezzel tovább nehezült. A líbiai hatóságok az utóbbi napokban azzal vádolták az NGO-kat, hogy együttműködnek az embercsempészekkel: a spanyol Proactiva Open Arms egyik mentőhajójára a líbiai parti őrség figyelmeztető lövéseket is leadott, hogy távolodjon el a líbiai partoktól.

 

Az olasz ügyészség folyamatban levő vizsgálata szerint egyes NGO-k a líbiai partok közvetlen közelében vették fedélzetükre a migráncsoportokat, vagy egyenesen az embercsempészek kísérték ezeket a mentőhajókhoz.

 

MTI

Nyitókép: reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!