Új feltételekkel juthatnak hozzá a fiatalok a kedvezményes jelzáloghitelhez. A Pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy a kamattörlesztésekhez adóbónuszt számolna.

 

Azok a fiatalok, akik  35 éves korukig élnek a lehetőséggel, hogy az állam által támogatott kedvezményes jelzáloghitelt vegyenek fel lakhatásra, jelenleg 3 százalékpontot kamatkedvezményt kapnak, amelyből kettőt az állam, egyet a bank áll.

 

Az új javaslat szerint a fenti megoldás helyett ingatlanvásárlás esetén az államtól leírható tételek formájában jutnak hozzá a támogatáshoz.

 

 hirdetes_400x285  

„A hiteligénylő átlagos havi bevétele nem haladhatja meg a hitelszerződés megkötésének évét megelőző évben mért nemzetgazdasági átlagbér 1,3-szorosát”

 

idézte a Pénzügyminisztérium magyarázatát a TASR. A kedvezmény a kamatterhek 50 százalékának értékét érheti el, legfeljebb azonban 400 eurót. Egy további feltétel, hogy egy megvásárolandó ingatlan nem lehet drágább 50 ezer eurónál. Hasonlóan a mostani megoldáshoz, ez a kedvezmény is a hiteligénylés első 5 évében használható ki.

 

A bankok egyelőre óvatosan nyilatkoznak a Pénzügyminisztérium tervével kapcsolatban.

 

A statisztikai adatok szerint a nemzetgazdasági átlagbér 1,3-szorosánál nagyobb az átlagkereset Pozsony megyében, így az új feltételek az ott élő fiatal lakásvásárlókat súlyosabban érintheti. Ráadásul ebben a régióban jóval magasabbak az ingatlanárak.

 

Teraz.sk

Nyitókép: investujeme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!